Masterclean

Elérhetőség
+36 1 790 4526

Médiamegjelenések

Minden, amit tudnunk kell a takarítás művészetéről és a zöldterületekről

Az Év Irodája verseny díjátadó gálájának egyik fő támogatójával, a MasterClean Kft. ügyvezetőjével, Nagy Balázzsal beszélgettünk az épületüzemeltetési piac jelenéről, az elmúlt évek változásairól, a környezettudatos gondolkodásról, a minőségi zöld területekről és a takarítási szolgáltatások professzionalizmusáról.

 A MasterClean Kft. mióta van jelen az épületüzemeltetési piacon?

Cégünk 10 éve működik a piacon, az utóbbi öt évben pedig jelentős eredményeket értünk el, nagyjából 720 ezer m2-nyi területen dolgozunk napi szinten, amely tartalmazza a takarítás összes válfaját, a zöldterület-gondozást, kisebb részben pedig a vagyonvédelmet és a karbantartási munkálatokat. Partnereink között találhatóak bevásárlóközpontok, gyáregységek, irodaházak, irodák, valamint kereskedelmi üzletek és filmstúdió.

Miért támogatták az Év Irodája verseny díjátadó gáláját?

Azért éreztük fontosnak az Év Irodája verseny díjátadó gálájának támogatását, mert hiszünk abban, hogy a hatékony és minőségi szolgáltatás biztosításának alapvető feltétele a különböző szolgáltatási formák egymásra épülése, egymás kompetenciahatárainak ismerete és tiszteletben tartása, illetve a kapcsolódási pontok kialakítása annak érdekében, hogy a szükségletekre leginkább megfelelő válaszok az arra legmegfelelőbb helyen és módon szülessenek meg. Egy ilyen fórum, melyen az ingatlanpiac vezető hazai szakemberei vesznek részt, lehetőséget ad a szakmaközi együttműködés megteremtésére. hiszen a rendezvény a kereskedelmi ingatlanpiac egyfajta seregszemléje, számos új munkakapcsolat elindítója.

A takarítás eszközállománya egyre fejlettebb. Ma már a környezettudatos eszközök is elterjedtek. Hogyan alakul ez a gyakorlatban?

A környezetvédelem nem csak szlogen cégünknél, már a dolgozók képzésénél is megmutatkozik. Olyan tisztítószerekkel dolgozunk, amelyek azonos hatékonyság mellett kevésbé terhelik a környezetet, illetve gépparkunkat két évvel ezelőtt lecseréltük olyan eszközállományra, amely ecH²O technológiával bír. Gépeink környezetbarát ecH²O technológiával működnek, amely a víz elektromos aktivizálásán keresztül fejti ki tisztító hatását. Az oxigén buborékoknak nagy jelentőségük van a tisztítási folyamatban: segítik a savas, illetve bázikus vízszármazékok szétválasztását, valamint a szennyeződések eltávolítását a tisztítandó felületről. Az oxigénben dúsított víz áthalad egy membránon, és elektromos töltésre tesz szert. A savas illetve bázikus vízszármazékok 45 másodpercig aktívak a takarítandó felületen, a szennyeződéseket feloldják, majd az oxigén buborékok segítségével elszállítják a felületről. A víz a szennyvíztartályba kerülve teljesen elveszti elektromos töltését – a tisztítás végterméke sima szennyvíz, melyet biztonsággal kezelhetünk. Az ecH²O egy új fejezet a napi takarításban, mivel 70 %-al kevesebb vizet használ, vegyszeradagolás nélkül tisztít és egyúttal biztonságosabb, hiszen a szárazabb felület csúszásveszélye kisebb.

Többször felmerült, hogy az energiaköltségek további csökkentése érdekében érdemes volna bevezetni a nappali takarítást az éjszakai műszak helyett. Ön szerint ez reális alternatíva?

Bevásárlóközpontoknál és nagyobb létesítményeknél találkoztam ilyen felkérésekkel. Azonban nehezen megoldható nagy felületeknél, hiszen ha pl. egy 8 órás műszakot igénylően 40-50 ezer négyzetmétert akarunk letakarítani egy éjszaka alatt, akkor ezt reggel 4 óra alatt csak sokkal nagyobb gépberuházással tehetjük meg. A kevesebb rendelkezésre álló idő ráadásul nagyobb munkaerő-létszámot igényel, amely nagyobb vállalási díjat eredményez. A magasabb díjakat pedig a megbízók a jelenlegi gazdasági környezetben nem fogadják el. A nappali takarítás energiaköltség csökkenése nem arányos a többlet munkaerő és műszaki beruházások ráfordításaival, így minden esetben egyedileg kell vizsgálni a területeket.

A piacon erősödik a verseny. Ezt Önök hogyan élik meg?

Az intenzívebb verseny a maximumon túlmutató szolgáltatási színvonal teljesítését követeli meg a szolgáltatóktól. Cégem csapata ebben a szemléletben tevékenykedik.
Úgy tapasztalom, hogy hálózatok jönnek létre a piacon, a cégek az erősségeikre koncentrálnak, amiben pedig gyengébbek, ott megbízható partnercégeket vonnak be a teljesítésbe. Nyilván van egy határvonal, ahol már konfliktusok merülhetnek fel, ezeket stratégiai megállapodásokkal kezelhetjük, illetve nyilván vannak olyan helyzetek, ahol versenyben vagyunk egymással, és a „Győzzön a jobbik!” elv érvényesül. A verseny nagyon kiélezett, a megbízók folyamatosan próbálják lefelé nyomni az árakat, és sajnos sokan nem ellenőrzik vissza, hogy az ár mögött pontosan milyen színvonalú szolgáltatási csomag és járulékos költségek vannak. Így fordulhat elő, hogy bizonyos cégek költségszint alatt vállalják el a munkát, és nekünk ezen a piacon kell tudnunk érvényesülni.

Az irodaházak evolúciójával egy időben egyre igényesebb beltéri és kültéri növényzet jelenik meg.

Az épületek környezetre gyakorolt hatásának csökkentésére számos lehetőség kínálkozik, mind az épületek tervezése, mind az üzemeltetés során, a zöld épület minősítés megszerzésével pedig lehetővé válik az épület környezettudatosságának igazolása. Tapasztalataim szerint az új, illetve a most épülő irodaházaknak nagyon tudatos szempont a megfelelő környezetés az igényes zöld területek kialakítása. Ez nyilván egyrészt szabályozási, másrészt pedig esztétikai kérdés, hogy ki hogyan tudja megkülönböztetni a saját irodaházát a versenytársakétól. A fejlesztők komolyan veszik a versenyt, és igazi minőséget kívánnak biztosítani az ügyfeleik számára.

A beltéri növényzet terén mi a divat mostanában?

Azon túl, hogy a növények növelik a fizikai és mentális komfortérzetünket és csökkentik a stresszt, javítják a beltéri levegő minőségét is. Napjainkban a hidrokultúrás növények felé mozdult el az igény, amely sokkal költséghatékonyabb módszer hosszú távon, hiszen megkíméli a tulajdonost attól, hogy saját erőből rendszeresen gondoznia kelljen a növényeket. Vannak olyan konstrukciók is, amikor bérbe adjuk a növényeket, ez előnyös például a csere szempontjából, hiszen ha megsérül a növény, akkor kicseréljük, és nem kell újat vásárolni.

A kültéri növényzetre mi a jellemző?

A parkok kialakításánál szerencsére előtérbe került az esztétikum, a tulajdonosok komoly összegeket áldoznak a parkosításra, és ma már az irodaházak tervezési folyamatának része a leendő környezetkialakítása. Ez fontos szempont, hiszen a régi irodaházaknál a tradicionálisan kültérre telepítendő növények utólagos kihelyezése sokkal drágább, mint ha már a tervezési fázisban kalkulálnak a zöld környezettel. Egy igényes park ráadásul nagyon jó impressziót ad annak, aki az adott irodaházban szeretne bérelni.

Önök parkok kiépítésével és karbantartásával is foglalkoznak. Milyen szempontokat vesznek figyelembe egy ilyen komplex munka megvalósításakor?

Minden kerület saját szabályozási tervvel rendelkezik, amely meghatározza a kültéri zöld területet megvalósításának lehetőségeit. Szerencsére egyre nagyobb az igény a zöld felületek kialakítására, amely egyrészt a városszövet minőségét növeli, másrészt az élhető környezet az ott dolgozók számára plusz impulzust, ösztönzést vagy csak akár rekreációs teret jelent. Nagyon fontos, hogy a növények egészséget, harmóniát árasszanak, ezért csak igazán igényes, a környezetéhez illeszkedő növényeket helyezünk el. Mint már említettem, érdemes előre megtervezni a növények helyét, hogy funkcionálisan ne zavarják a közlekedést, ne zavarják a kilátást, és a lehulló falevelek elszállítása és komposztálása is hatékonyan megtörténhessen.

Forrás: iroda.hu csoport